Toyota Fabrikasına Teknik Gezi Gerçekleştirildi

Yalova Üniversitesi Ticaret ve Finans Kulübünün organize ettiği Doç. Dr. Yasin Galip Gençer önderliğinde Toyota Fabrikasına teknik gezimizi gerçekleştirdik. Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümünde okumakta olan öğrencilerin katıldığı bu teknik gezide öncelikle Toyota hakkında bildiler içeren bir sunum yapıldı. Bu sunumda Toyota’nın kurulum aşamasını, gelişim sürecini, Türkiye pazarına girişini ve arabaların üretim aşamasında hangi aşamalardan geçtiği hakkında bilgi verildi. Sonrasında Toyota’nın tarihsel gelişimi ile ilgili interaktif anlatımlar yapıldı.
1994 yılında Toyota Türkiye’de üretime başlamıştır. 2004 ve 2005 yıllarında Türkiye ihracat şampiyonu olmuştur. Türkiye’deki fabrikasında C-HR Hybrit modelinini dünyada sadece bu fabrikada üretilmektedir. Şirket olarak Kaizen ve iş güvenliğine önem veren bir firma olduğu gözlemlendi. Sürekli yenilikleri takip etme, çalışanlarına saygılı ve çevreye duyarlı olduklarını belirttiler. Şirketin bir diğer önemli değeri “Just in Time“ kavramı üzerinde duruldu. Böylece gerekli parçaların, gerekli oldukları miktarda ve gerektiği zaman üretilmesi oldukça önemli olduğu vurgulandı. Daha sonra gezimizde öğrencilerin en çok dikkatini çeken bölüm olan fabrika turuna geçildi. Tur programı kapsamında 10 dakika konferans salonunda şirket filmi izlendi. 15 dakika Toyota Way Salonunda Toyota way anlatımı yapıldı. 50 dakika boyunca Pres-Kaynak-Montaj aşamlarını fabrika turunda gördük.Tur bitiminde katılımcıların aklına takılan soruları cevaplamak için konferans salonunda 30 dakikalık soru-cevap seansı yapıldı. Toyota Türkiye fabrikasının çalışanlarıyla birlikte yedikleri öğle yemeğinde öğrenciler tanışma ve çalışanların tecrübelerini dinleme fırsatı da buldular. Teknik gezimizin sonunda dönerken Sakarya Serdivan Planetaryum’da öğrencilere uzay ve evren hakkında bilgilerin anlatıldığı bir simülasyon izletildi.