Anadolu Ajansı: Yalova Üniversitesi, e-ticaret uzmanı adaylarını uzaktan ve canlı eğitimle geleceğe hazırlıyor

Fakültemiz Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünde gerçekleştirilmekte olan teknoloji odaklı eğitim Anadolu Ajansı'na haber oldu.

 

- Yalova Üniversitesi, e-ticaret uzmanı adayı öğrencilerini internet aracılığıyla canlı eğitimlerle geleceğe hazırlıyor

- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Önden: "Yalnızca e-ticaret değil, yurt dışı ile entegre olabilecek e-ihracat uzmanları yetiştiriyoruz. Böylelikle sınırları ve bu dönemde daha iyi anladığımız etkileri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Pandemi sonrasında da bunun önemi daha iyi anlaşılacak"


Anadolu Ajansı Röportajı

 

Yalova Üniversitesi, e-ticaret uzmanı adaylarını uzaktan ve canlı eğitimle geleceğe hazırlıyor.

YALOVA (AA) - SITKI YILDIZ 

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bazı üniversiteler öğrencilerine internet üzerinden canlı eğitimlerle, bazı üniversiteler ise ders içeriği bulunan dosya göndererek eğitim veriyor.

Bu süreçte öğrenciler ve akademisyenleri aynı anda bir araya getirmek için harekete geçen Yalova Üniversitesi, donanımlı bilgi işlem altyapısıyla eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Önden, AA muhabirine yaptığı açıklamada e-ticaret ve kodlama üzerine teknoloji odaklı dersleri canlı olarak sunduklarını söyledi.

Bölüm olarak teknoloji sadece tüketmeyi değil, onu faydalı şekilde meslekte kullanmayı önemsediklerini ifade eden Önden, "Öğrencilerine uzaktan canlı bağlantıyla e-ticaret alanında kodlama ve yazılım eğitimi veren ilk ve tek üniversiteyiz." dedi.

Önden, canlı derslerle kod yazmayı, elektronik ticareti, yurt dışına e-ihracat yapmayı öğrettiklerini kaydederek, "Yalnızca e-ticaret değil, yurt dışı ile entegre olabilecek e-ihracat uzmanları yetiştiriyoruz. Böylelikle sınırları ve bu dönemde daha iyi anladığımız etkileri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Pandemi sonrasında da bunun önemi daha iyi anlaşılacak. Şimdiden e-ticaret alanında uzmanlığı olan öğrencilerimizin olup olmadığı bize sorulmaya başlandı." diye konuştu.

İşletmelerin artık teknolojik altyapılarını güçlendirmeyi, yatırımlar yapmayı ve ticareti çevrimiçi ortamda gerçekleştirebilme gerekliliğini fark ettiğini vurgulayan Önden, şunları dile getirdi: 

"Bu süreçte elektronik ticaret siteleri ve e-lojistik servisleri talep patlaması yaşamaya başladılar. Bu hizmeti veren işletmeler ise her gün daha fazla insan kaynağına ihtiyaç duyuyor. Yalova Üniversitesinde e-ticaret alanında yetişen öğrencilerimiz, almış oldukları uygulamalı e-ticaret dersleri ile buradaki açığı kapatma anlamında nitelikli birer uzman olmaya aday. E-ticarette şu anda öğrencilerimiz çok düşük bütçelerle profesyonelleri aratmayan mağazalar kurup satışlar yapabiliyor."

"26 bin öğrenciye çevrimiçi ders"

Yalova Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Eyüp Albayrak da 23 Mart'ta üniversitelerde eğitime ara verilmesi kararı sonrası uzaktan eğitim sistemini devreye aldıklarını bildirdi.

Bu tarihten itibaren kesintisiz canlı derslerle öğretim üyelerini öğrencilerle bir araya getirdiklerini aktaran Albayrak, "Şu ana kadar 26 bin öğrenciye çevrimiçi ders verdik, vermeye de devam ediyoruz. Problemsiz şekilde uzaktan eğitim sistemine devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Kod yazabilen ticaret uzmanları yetiştirmeye çalışıyoruz

Yalova Üniversitesi, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle derslere ara verildiği bir dönemde yüzlerce öğrencinin katıldığı canlı ders gerçekleştirerek, geleceğin ticari teknoloji uzmanlarını yetiştiriyor.

Herkesin telefonlarına sarıldığı, eğitimlerin online ortamda verildiği, işletmelerin evden çalışma modeline geçtiği, normal ticaretin elektronik ortama taşındığı sıra dışı günler yaşıyoruz, peki bunun teknolojik arka planını düşünüyor muyuz? Tüm bu göstergeler teknoloji odaklı yatırım ve istihdamın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkartıyor.

 

Yalova Üniversitesi’nin “Uzaktan Eğitim” ile Koronavirüs sürecinde eğitime devam ettiğini belirten Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Önden, “Koronavirüs’ün hayatımıza ansızın girmesi ile birlikte Üniversiteler öğrencilerinin eğitimlerinde geride kalmaması için çaba gösteriyor. Yalova Üniversitesi teknolojik altyapısı ile aynı anda yüzlerce öğrencinin bir canlı derse katılabildiği, katılamayanların video kayıtlarını sonradan izleyebildiği, kitap-doküman gibi belge paylaşımlarının yapılabildiği ve ödev altyapıları ile birlikte öğrencilere katılımcı ders ortamı sağlıyor. Sistem öğrenci ve öğretim üyelerinin talepleri doğrultusunda sürekli geliştirilerek daha optimum ve etkili çalışması sağlanıyor” dedi.

 

 

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİMİZİN TİCARİ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI OLMASINI İSTİYORUZ

Veri bilimi, kodlama ve e-ticaret derslerinin ticari faaliyetlerde de kullanılması için öğrencilere ders verildiğini anlatan Dr. Önden, “Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgını ile birlikte çoğu sektör ciddi anlamda krize girerken, teknolojik altyapısını doğru kurgulamış şirketlerin ayakta kaldığını, e-ticaret altyapısına sahip mağazaların istihdam artışı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yalova Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümü olarak öğrencilerimizin teknolojik altyapılarını geliştirmek için veri bilimi, kodlama ve e-ticaret dersleri vererek yalnızca teknolojik kullanımlarını geliştirmekle kalmayıp, bu sistemlerin ticari faaliyetlerde en optimum ürünün geliştirilmesinde etkin rol alabilmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.

 

HEDEFİMİZ SADECE KULLANAN DEĞİL, TEKNOLOJİYİ KODLAYAN TİCARET UZMANLARI YETİŞTİRMEK

Türkiye’deki teknoloji dönüşümünde öğrencilerin daha etkin rol alacağını söyleyen Dr. Önden, “İşletmelere çözüm getirmesi için yapılan teknoloji projelerinde yalnızca mühendislerin yer alıp işi teslim etmesi doğru mümkün değildir. Ticari faaliyette bulunan işletmeleri en iyi tanıyan buradaki uzmanlardır. Dolayısıyla kendi işlerini kolaylaştıracak teknolojilerin belirlenmesi ve bunların geliştirilmesinde etkin rol oynamaları gerekmektedir. Fakat çoğu zaman işletmelerde yer alan personellerin teknolojik bilgi birikimleri yeterli olmadığı için yazılım ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinde optimum ürünün çıkmasında sorunlar yaşanmaktadır. Teknolojik akış ve algoritmaları bilmeyen işletmeciler üretilen programların sektör ile bağdaşmadıklarını gördüklerinde revizyon isteklerinde bulunmaktadır. Bu soruna çözüm olarak bizler “ticari teknoloji uzmanları” yetiştirerek Türkiye’deki teknoloji dönüşümünde mezun olacak öğrencilerimizin daha etkin rol almalarını sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

E-TİCARET VE E-İHRACAT İÇİN NİTELİKLİ UZMAN YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Perakende içerisindeki e-ticaretin yakın gelecekte yüzde 20’lere ulaşacağını belirten Dr. Önden, “Koronavirüs e-ticaret ve buna bağlı lojistik, e-ihracat gibi dalların önemini bir kez daha ortaya koydu. Perakende ve hizmet sektörü durma noktasına gelirken bu sektörlerin elektronik ortamlarda faaliyet gösterdiğini ve nitelikli eleman aradıklarını görüyoruz. Yalova Üniversitesi olarak şu anda perakende içerisindeki %5 civarında olan e-ticaretin yakın gelecekte %20’lere yaklaşacağını görerek buna yönelik uzman yetiştirme anlamında çalışmalarımız devam etmektedir. Koronavirüs’ün giderek yayılması ve perakende mağazaların yavaş yavaş kapanması ile birlikte işletmeler online mağazalarına ağırlık vermeye ve müşterilerini sitelerinden hizmet almaya yönlendirmeye başladılar. Süreçte özellikle hijyen malzemelerinde %1000’leri bulan büyümeler görülürken, gıda da %500’lük artış olduğu Gittigidiyor tarafından açıklandı. Logistiek verilerine göre uluslararası piyasada da %52’lik bir artış görülüyor” dedi.

 

 

AMAZON 100 BİN KİŞİYİ, MİGROS 3200 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

İnternet alışverişlerinin de arttığına dikkat çeken Dr. Önden, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Öte yandan e-ticaret şirketi Amazon da koronavirüs sebebiyle hareketli günler geçiriyor. Amazon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla çevrimiçi alışverişe artan talebi karşılayabilmek için ABD'de 100 bin yeni personel alacağını ilan etti. Amazon'un Dünya Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark tarafından kaleme alınan blog paylaşımında, Kovid-19 salgınıyla e-ticarete olan talepte önemli bir artış görüldüğü ve işgücü ihtiyacı doğurduğuna dikkat çekildi. Migros Sanal market operasyonları için 1200, mağazaları için 1000 yeni istihdam sağlayan Migros, toplamda 10 günde 2 bin 200 kişiye iş başı yaptırdı. Yaptığı ilk duyurunun ardından 60 bini aşkın iş başvurusu alan Migros'un gelecek 10 gün içinde yapacağı 1000 yeni işe alımla sağladığı ek istihdamı bir ayda 3 bin 200 kişiye ulaştıracak.”