Yalova Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü tarafından düzenlenen ‘6. Uluslararası İşletme Öğrencileri Konferansı, 18-19 Haziran 2021 tarihinde katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleşti.
Küresel salgın dolayısıyla bu yıl online olarak düzenlenen ICOBS’21 konferansında yurtiçinden ve yurtdışından gelen bildiriler iki gün boyunca 11 farklı oturumda sunuldu. Konferansın açılış oturumunda Yalova Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Metin Çancı, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özcan ve ICOBS Dönem Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Volkan Polat açılış konuşmalarını yaptılar.
Uluslararası İşletme Öğrencileri Kongresi, dönem başkanlığı görevini yürüten Dr. Öğr. Üyesi Volkan Polat açılış konuşmasında, Uluslararası İşletme Öğrencileri Kongresi’nin lisans ve lisansüstü düzeyde İşletme öğrencilerinin bilimsel araştırma yapma ve araştırmaları akademik bir ortamda sunma becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlendiğini söyleyen Polat, hazırlık süreçleri hakkında da bilgiler verdi.
İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özcan ise, “Bugün burada yurtiçinde ve yurtdışında öğrenim gören İşletme öğrencilerini buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler, Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü olarak öğrencilerimizi, akademik ve güncel alanlarda, işletme bilgisi ile donatarak dünya ile yarışabilir hale getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde görüşlerini ifade etti. “Bir işletmecinin değeri, ürettiği katma değer, kaliteli çıktıları ve istihdam ettiği işçi sayısı ile doğru orantılıdır” diyerek öğrencilere seslenen Prof. Dr. Selami Özcan, “Bu ülkenin dinamik bir gençliğe ihtiyacı vardır. Bu tür kongrelerin önemi de buradan ileri geliyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, ICOBS’un Türkiye’de düzenli olarak yapılan tek işletme öğrencileri kongresi olduğunu ifade ederek, şöyle bir hayalinin olduğunu “ICOBS’un yakın gelecekte uluslararası alanda itibarlı bir üniversite ile işbirliği yapma” düşüncesini belirtti. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Metin Çancı, geçen seneye göre bu yıl içerik olarak daha ileride olduğunu, özellikle Büyük veri olmadan işletmecilik olmayacağını, büyük veri analizi konusunun işletmeler kadar bölümlerimiz ve fakültemiz açısından da hayati derecede önemli olduğunu ifade etti.
Konuşmasında geleceğin ancak öngörülerle, planlamalarla tayin edileceğini yarını planlamadan, yarını düşünmeden yarına yönelik hayaller kurmadan yarını tayin etme şansını yakalamanın zor olduğunu, işletmeciler içinse bunun daha çok önemli olduğunu ifade eden Yalova Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Üniversite, öğrencilerini hem yeni ufuklara hem de hayata hazırlamalıdır. Öğrencilerin ve genç bilim insanlarının akademik farkındalıklarının oluşturulması ve hassasiyetlerinin geliştirilmesi konusunda bu toplantıların öneminin büyük ve bu kongrelerin, ileride bilim insanı oluşturma konusunda oldukça etkili olduğunu belirtti.
Bu yıl ICOBS’da iki keynote speaker yeraldı. Konferansın ilk günü Washington State Üniversitesinden Asst. Prof. Mesut Çiçek “International Business in The Post-Covid-19 Era” konulu konuşmasını yaptı. Konferansın ikinci gününde ise Antalya Bilim Üniversitesinden Prof. Dr. Şadi Evren Şeker “İşletmelerde Büyük Veri” isimli konuşmasıyla katılımcılar ile buluştu.
Bu yıl öğrenciler ve araştırmacılar arasında ülkemizde büyük veri araştırmaları ve uygulamaları hakkında farkındalığı artırmak amacıyla “Big Data in Business” teması ile düzenlenen ICOBS konferansında, pazarlama, üretim yönetimi, yönetim ve organizasyon, muhasebe, finans, insan kaynakları, yönetim bilişim sistemleri gibi temel işletme başlıkları altında, günümüzün teknolojik ve sosyal trendleri doğrultusunda da birçok farklı araştırma yer aldı. Bunlar arasında blockchain ve kripto para teknolojileri, büyük veri, neuromarketing, sosyal medya, yaratıcılık, crowdfunding ve Covid-19 konulu çalışmalar oturum başkanları, araştırmacılar ve katılımcılar ile zengin bir tartışma ve paylaşım atmosferinde sunuldu.
Konferansın son gününde kapanış oturumunda ICOBS düzenleme ekibi, bildiri sahipleri, öğretim üyeleri ve dinleyiciler bir araya geldiler. Katılımcılar hem ICOBS’21 hakkında değerlendirme yaptılar, hem de gelecek konferans için tavsiye ve planlamalar üzerine konuşmalarının ardından, gelecek ICOBS’da buluşmanın heyecanı ile konferansı sonlandırdılar.
Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü ile özdeşleşen, düzenli olarak yapılmaya devam edilen ve bir marka haline gelme yolunda önemli adımlar atılan Uluslararası İşletme Öğrencileri kongresi ICOBS’22’in hazırlıklarına hız kesmeden başlandı.